op | home

Hoe ons huis energieneutraal werd met behulp van warmtepompen

Inhoudsopgave

In 2019 hebben wij drie lucht-luchtwarmtepompen laten installeren. In combinatie met de bestaande zonnepanelen bleek ons huis daarmee energieneutraal te worden (wat vooraf niet de opzet was). Hier leg ik uit hoe dat kan.

1. De situatie

Ons huis uit 1997 in het oosten van Nederland is aan één kant via de garage geschakeld met de buren en dus bijna vrijstaand. Het is relatief goed geïsoleerd voor dat bouwjaar. Wij wonen er met twee volwassenen. De ruimtes die we het het meest gebruiken, en dus willen kunnen verwarmen of koelen met een warmtepomp, zijn de woonkamer, werkkamer en slaapkamer. Alle drie liggen ze op het zuiden, dus de Zon helpt met verwarmen. Ook hebben alle ramen op het zuiden rolluiken om 's zomers de warmte buiten te houden.1 Woon- en werkkamer hebben dubbel glas, de slaapkamer driedubbel.

Het huis heeft lage-temperatuurvloerverwarming op de begane grond en eerste verdieping, maar niet op de tweede verdieping, waar de werkkamer is. Hierdoor, en doordat de werkkamer een niet al te goed geïsoleerde dakkapel heeft, is dat 's winters de koudste plek en 's zomers de warmste (ondanks de rolluiken). 's Winters gebruikten we een elektrische kachel om 'bij te stoken' en ventilator om die warmte extra rond te blazen, omdat de te kleine radiatoren niet voldoende vermogen konden leveren.

Wij hebben een schuin dak op het zuiden, met 15 zonnepanelen, ieder met een piekvermogen van 245 Watt.

2. Het idee

2.1. De werkkamer

We kwamen op het idee van een warmtepomp voor de werkkamer. Daar is het 's winters fris en 's zomers heet, en dus zou een warmtepomp gebruikt kunnen worden voor zowel verwarming in de winter als koeling in de zomer. De installatie van een lucht-luchtwarmtepomp is veel minder ingrijpend dan de aanleg van vloerverwarming. Je neemt een buitenunit, een binnenunit, legt er wat slangen tussen, een extra stroomkabel naar de meterkast en klaar is Kees. Een blind stuk zijmuur boven de garage biedt een prima plaats om een buitenunit op te hangen, die warmte of koude uit de buitenlucht kan onttrekken. Aan een zijwang van de dakkapel heeft gemakkelijk een binnenunit plaats, die warme of koude lucht de kamer in kan blazen. Kosten: tussen €2000 en €2500, afhankelijk van het vermogen en de lengte van de leidingen, inclusief installatie.

2.2. De woonkamer

Als je toch nadenkt over warmtepompen wil je meteen volledig zijn. De zomer van 2018 was behoorlijk heet — de eerste week is het in de woonkamer nog wel koel te houden door ramen, deuren en rolluiken zo veel mogelijk dicht te houden, maar daarna wordt het langzaam minder dragelijk. Het zal de komende decennia vaker heter worden, en wij zullen (hopelijk) ouder worden, waardoor die hitte nog minder dragelijk en mogelijk zelfs gevaarlijk voor de gezondheid wordt. Dus kan een warmtepomp in de woonkamer een goed idee zijn, als ons spaarvarken dat toelaat.

2.3. De slaapkamer

Kennissen hadden een warmtepomp geïnstalleerd in hun slaapkamer, toevallig vlak voor de hete zomer van 2018. Zij toonden ons de werking van hun warmtepomp en vertelden hoe zij haar die zomer 's avonds om 21 uur aanzetten, de vensters sloten en heerlijk gingen slapen. Op hetzelfde moment lagen wij met de ramen wijd open om maar iets van een briesje te vangen, klaarwakker door de hitte en sliepen niet voor 1 of 2 uur, om vervolgens om half vijf te worden gewekt door de schemering doordat alles open stond. Waar wij 's ochtends brak opstonden, sprongen zij blijkbaar fris en fruitig uit bed, klaar voor een nieuwe dag. Een warmtepomp in de slaapkamer kwam dus ook op de verlanglijst.

3. Advies en installatie

3.1. Advies en offerte

We hebben een installateur uit de buurt, die ook de warmtepomp van de kennissen had geïnstalleerd, gevraagd om advies en een offerte.

3.1.1. Binnen- en buitenunits

Afhankelijk van de prijs wilden wij één, twee of drie binnenunits en één buitenunit,2 omdat dat esthetisch fraaier is en waarschijnlijk goedkoper. Dat laatste bleek niet waar; het is goedkoper en verstandiger om drie losse sets van binnen+buitenunit te nemen. De reden dat dit goedkoper is, is dat deze standaard sets veel meer worden geproduceerd dan oplossingen op maat. De reden dat het verstandiger is, is dat als de enkele buitenunit kapot gaat en vervangen moet worden,3 het in het beste geval veel duurder is dan de vervanging van een buitenunit uit een standaard set. In het slechtste geval kunnen de oude binnenunits niet worden aangesloten op de nieuwe buitenunit en moet alles worden vervangen wanneer één van de onderdelen kapot gaat. Om die reden hebben we dus gekozen voor losse combinaties van binnen- en buitenunits.

3.1.2. Dimensionering

De installateur raadde ons aan om units te nemen die wat zwaarder zijn dan strikt noodzakelijk. Dit heeft als voordeel dat de installatie minder vaak vól hoeft te draaien om de gewenste verwarming of koeling te realiseren. En dat heeft weer twee voordelen. Ten eerste maken de (buiten)units dan minder geluid. En ten tweede is een warmtepomp minder efficiënt wanneer deze op een hoger vermogen werkt.4 Als je warmtepomp een groter nominaal vermogen heeft, kun je daar vaker onder blijven en verbruikt de warmtepomp dus minder electriciteit om dezelfde hoeveelheid warmte of koude af te geven.

Qua dimensionering kwam de installateur op de volgende vermogens voor de warmtepompen:

Ruimte Oppervlakte Vermogen Bedoeling Werkelijk gebruik
Woonkamer 37 m2 5,0 kW Koelen Hoofdverwarming en koelen
Werkkamer 7,5 m2 3,5 kW Verwarmen en koelen Hoofdverwarming en koelen
Slaapkamer 15 m2 2,0 kW Koelen Koelen en kort verwarmen voor het naar bed gaan

Samen met leidingen, een extra groep in de meterkast en installatie kwam de totaalprijs op circa €6600.

3.1.3. Terugverdientijd

Bij de aanschaf en installatie van warmtepompen hebben we geen rekening gehouden met de terugverdientijd. Voor de werkkamer zou een alternatief zijn geweest om vloerverwarming aan te laten leggen. Hiervoor hebben we nooit een offerte laten maken, maar de kans is groot dat dat duurder (en ingrijpender) zou zijn geweest dan de installatie van de warmtepomp. Als dat klopt, is de terugverdientijd van deze warmtepomp t.o.v. vloerverwarming negatief.

Het doel van de andere twee warmtepompen is koelen. Je koopt dus comfort: je betaalt en kunt koelen, of je betaalt niet en kunt niet koelen. De terugverdientijd komt in die afweging niet voor. Bij het kopen van een brood vraag ik me ook niet af wat de terugverdientijd is.

Overigens, als ik de terugverdientijd belangrijker zou vinden dan comfort, zou ik in een kartonnen doos onder een brug wonen, in plaats van in een huis; van de eerste is de terugverdientijd nul.

3.2. Installatie

De installatie kostte twee dagen.

3.2.1. Positionering

De binnenunit in de woonkamer is zo opgehangen dat deze gemakkelijk blaast in de richting van de bank waar we 's avonds vaak zitten. De binnenunit in de werkkamer is op advies van de installateur aan de wand gehangen die verder weg is van mijn werkplek, waardoor deze gemakkelijk naar die werkplek blaast. Dit heeft als bijkomende voordelen dat er richting deur geblazen kan worden, waarmee koude lucht gemakkelijk de trap kan afstromen richting eerste verdieping, en dat er voor in de werkkamer, bij mijn werkplek, wat meer (loop)ruimte overblijft. Bij de slaapkamer kan er goed richting bed worden geblazen.

4. Ervaring

4.1. Comfort

Een luchtwarmtepomp is meer en minder comfortabel dan vloerverwarming. Die laatste is traag, doordat eerst de vloer moet worden opgewarmd voordat die warmte af gaat geven aan de kamer. Maar als die warmte er eenmaal is, is vloerverwarming comfortabeler: de warmte komt via vrijwel de gehele vloer de kamer binnen, waar deze opstijgt en de kamer uniform verwarmt; er zijn geen hete of koude hoeken. Met blote voeten is de vloer in de winter lekker warm.5 Onze vloerverwarming ligt echter niet overal en kan niet koelen.

Een warmtepomp blaast warme of koude lucht de kamer in en kan dus ook koelen. In de werkkamer was geen vloerverwarming en is het nu vele malen gerieflijker dan voorheen, zowel 's winters als 's zomers. Door de warme lucht warmt een luchtwarmtepomp de kamer snel op; in 5-15 minuten wordt het gerieflijk als je in de warme luchtstroom gaat zitten. Voor vloerverwarming duurt dat uren (als die er ligt). Een nadeel van warme of koude lucht is dat deze naar het plafond stijgt, dan wel naar de vloer zakt en minder goed lijkt te mengen dan andere oplossingen.6 Dit wordt gedeeltelijk opgevangen doordat het blazen van de binnenunits zorgt voor turbulentie, waardoor de lucht gemengd wordt. In de woonkamer hebben we een plafondventilator geïnstalleerd die ook zachtjes en 'omhoog' kan blazen om dit effect te versterken.7 In de werkkamer zet ik vaak een tafelventilator aan met hetzelfde doel.

De kamer warmt 's winters snel op wanneer je een warmtepomp inschakelt, hij koelt ook weer snel af wanneer je deze uitzet. Dit is onhandig wanneer het buiten vochtig is en rond het vriespunt. De buitenunit wordt koud8 en kan aanvriezen. Als dat te erg wordt, moet er worden ontdooid en schakelt de warmtepomp gedurende een aantal minuten uit, waardoor het in de kamer snel afkoelt.9 Ik begrijp van de installateur dat daarvoor een extra verwarmingselement kan worden geïnstalleerd, wat wat extra energie kost, maar op dit soort dagen uitkomst kan bieden.10

Het blazen van de binnenunits produceert een ruisend geluid, wat ik minder storend vind dan het brommen van de vloerverwarmingspomp in de kamerkast.

4.2. Koelen

We hoeven niet vaak te koelen, o.a. doordat we rolluiken hebben en ons in de zomer anders kleden dan in de winter, maar 's zomers kan het volgens mij nooit meer zo heet worden dat het oncomfortabel wordt. Wij liggen 's nachts nooit meer wakker door de hitte, wat erg prettig is. Ook in de werkkamer hoeft het geen 30 graden meer te worden, ook niet wanneer het buiten 40°C is. De units zijn eerder over- dan ondergedimensioneerd (wat ook de bedoeling was) om ons huis te koelen. Bij koelen is het handig als je de luchtstroom van je af kunt richten, wat de binnenunits kunnen.

4.3. Verwarmen

In de werkkamer moet de warmtepomp ook de verwarming leveren. Dat doet zij met verve, ook door de relatief zware warmtepomp voor de relatief kleine kamer. Ik leg vaak een tafelventilator op zijn rug onder de binnenunit om de koudere lucht op de vloer naar de unit te blazen en zo de circulatie wat te bevorderen, zodat de warmte niet alleen aan het plafond blijft hangen. Dat voelt prettiger, en ik heb het idee dat ik de warmtepomp daardoor op een lager vermogen kan zetten, wat energie zou sparen.

4.4. Geluid

In de kamer waar de warmtepomp hangt hoor je deze ruisen als een ventilator, en als je haar op vol vermogen aanzet als een flinke ventilator. Als het warm/koud is geworden stop het blazen, om weer verder te gaan wanneer de kamer weer afgekoeld/opgewarmd is. Persoonlijk heb ik meer last van het brommen van de pomp van de vloerverwarming dan van het blazen van de binnenunits van de warmtepompen. Tijdens een hete nacht kan het ruisen andere geluiden wegdrukken (al zijn de slaapkamervensters dan grotendeels dicht), wat eerder rustgevend werkt.

Op onze overloop, waar de buitenunits aan de andere kant van de buitenmuur hangen, is een brommen te horen, met name wanneer de pompen opstarten of op volle toeren draaien. Dat is bij die ruimte geen probleem.

Buiten is een ruisen te horen. De buitenunits hangen boven onze garage,11 en je moet op onze oprit gaan staan om dat te kunnen horen. Zodra er twee straten verderop een auto langs rijdt, is de warmtepomp niet meer te horen.

5. Besparingen

We hebben besloten tot de aanschaf van de warmtepompen vanwege de nieuwe mogelijkheden om de werkkamer te verwarmen en om woon-, werk- en slaapkamer te kunnen koelen. Maar ook de warmtepompen in de woon- en slaapkamer kunnen verwarmen. Het blijkt zelfs dat als we fanatiek zijn, in de vorm van wat meer kleding en de acceptatie van wat minder comfort, we de CV niet meer hoeven inschakelen. En aangezien verwarming circa tweederde uitmaakt van de energie die een huishouden (zonder elektrische auto) verbruikt, kunnen verandering in de manier waarop wordt verwarmd grote gevolgen hebben voor het energieverbruik. In ons geval, met twee personen en 15 zonnepanelen, werd de jaarlijkse energierekening (electriciteit plus verwarming) zelfs ongeveer nul! En dit gebeurt ondanks het feit dat we nu een beetje energie steken in koeling, wat voorheen niet kon.

5.1. Energiebesparing

Voor de installatie van de warmtepompen verbruikte ons huis circa 2100 kWh per jaar aan electriciteit en omgerekend bijna 5100 kWh aan warmte,12 in totaal dus bijna 7200 kWh. Intussen wekten de zonnepanelen ruim 3800 kWh per jaar op, bijna 53% daarvan.13

Sinds de installatie van de warmtepompen is ons gasverbruik voor verwarmen 0,0 en is ons jaarlijkse elektriciteitsverbruik gestegen naar bijna 3000 kWh. Dit getal is echter gebaseerd op (hopelijk) uitzonderlijke jaren met veel thuiswerken gedurende de winter.14 Zonder lockdown zou 2700 kWh/jaar mogelijk representatiever zijn.

Een reductie van energieverbruik door ons huis van 7200 kWh naar 3000 kWh is ruim 58% (bijna 63% als je 2700 kWh/jaar rekent), meer dan een halvering dus! Daarnaast houden we met een opbrengst van 3800 kWh door zonnepanelen nog zo'n 800–1100 kWh per jaar over. Ons huis is dus ongeveer energieneutraal.15 En dit ondanks het feit dat we nu 's zomers soms koelen, wat voorheen niet gebeurde.

5.2. Kostenbesparing

Merk op dat een kostenbesparing niet in ons oorspronkelijke lijstje van argumenten voorkwam. Het is daarnaast lastig om de energiebesparing om te rekenen naar een kostenbesparing na installatie van de warmtepompen, doordat de energieprijzen nogal fluctueren. Ik ga hier uit van de prijzen van 1 januari 2019, het jaar waarin de warmtepompen werden geïnstalleerd. Op dat moment betaalden wij €0,21 voor een kWh electriciteit, kregen €0,07 voor een kWh teruggeleverde electriciteit en kostte een kubieke meter gas €0,87 = €0,094/kWh. Voor 2023 zou een prijsplafond moeten gelden van €0,40/kWh voor stroom en €1,45/m3 voor gas = 0,157/kWh. De terugleverprijs van stroom is inmiddels gestegen tot €0,168.

Merk op dat door de combinatie van saldering16 en het feit dat onze zonnepanelen meer electriciteit produceren dan we verbruiken, we niet betalen voor stroom, maar netto een paar tientjes per jaar terugkrijgen. Dat betekent dat als we een kWh electriciteit meer verbruiken, we niet €0,21 (€0,40) meer betalen, maar €0,07 (€0,168) minder terugkrijgen. Het (netto) extra elektriciteitsverbruik door het gebruik van de warmtepompen is 800-1100 kWh per jaar, wat met €0,07/kWh (€0,168/kWh) neerkomt op extra 'kosten' van €56–€77 (€134–€184) per jaar. Als we geen zonnepanelen zouden hebben, zou dat €0,21/kWh (€0,40/kWh) zijn en dus €168–€231 (€320–€440) per jaar.

Daar staat tegenover dat we 5100 kWh (549 m3 gas) minder verstoken aan traditionele verwarming, en dus €480 (€800) per jaar besparen. Na aftrek van de extra kosten van electriciteit, blijven €403–€424 (€614–€665) per jaar over aan besparingen. Mocht je dan toch een terugverdientijd willen schatten, dan ligt die op 15,6–16,4 (9,9–10,7) jaar. Zonder zonnepanelen zijn de jaarlijkse besparingen €249–€312 en de terugverdientijd 21,1–26,5 (13,8–18,4) jaar.

De aansluiting van onze traditionele verwarming hebben we nog niet opgezegd, maar als je dat zou doen, zou je in 2019 circa €400 per jaar extra besparen, bovenop de getallen hierboven. Met zonnepanelen wordt de terugverdientijd dan 8,0–8,2 (6,2-6,5)) jaar; zonder panelen is dat 9,3–10,2 (7,5–8,7) jaar.17

6. Oorzaken van energiebesparing

Hieronder volgt een overzicht van de factoren die volgens mij hebben bijgedragen aan de bovengenoemde energiebesparing.

6.1. Rendement van de warmtepomp

Het rendement (de "efficiëntie") van een warmtepomp wordt COP genoemd. De waarde van de COP ligt zo rond de 3 à 4, wat neerkomt op een rendement van 300–400%. Dat laatste klopt semantisch niet, maar dat is wel waar het op neerkomt: de warmtepomp levert 3 tot 4 keer zoveel warmte als zij electriciteit verbruikt.18 Ter vergelijking, het rendement van een elektrische kachel is 100% wat zou neerkomen op een COP van 1, doordat elke Watt aan electriciteit wordt omgezet in een Watt aan warmte.19 Bij een CV-ketel ligt dit rendement rond de 90% (Wikipedia 2022b); een CV-ketel stoot warmte uit door de afvoer, er zijn wat verliezen in het transport van de ketel naar de ruimte die verwarmd moet worden, en het water moet rondgepompt worden.

Een verandering van rendement van verwarming van 90% naar 300% betekent een energiebesparing op verwarming van een factor 3,3! Als verwarming via een CV tweederde van het energieverbruik van een huishouden beslaat, is de totale energiebesparing van het huis bijna 47%.

6.2. Alleen de lucht in het huis wordt verwarmd

We zagen al dat de warmtepomp de lucht in de kamer snel opwarmt en dat die lucht na uitschakelen snel afkoelt. De reden is dat lucht licht is (weinig massa heeft) en dus snel kan opwarmen. Bij vloerverwarming moet eerst de massa van de vloer opgewarmd moet worden, voordat de lucht in de kamer warm wordt. Bij warme lucht sla je die stap over. Lucht is echter een slechte warmtegeleider. Als je de lucht in de kamer direct opwarmt, warmt de lucht op haar beurt de vloer, muren, vensters en plafond nauwelijks op. Dat betekent dat die kouder zijn, en koudere muren, vensters en vloeren lekken minder warmte naar buiten toe.20

6.3. Je kunt een deel van de kamer verwarmen

De warmtepomp in de woonkamer blaast in de richting van de bank waar we 's avonds vaak zitten. Je zit dan in de warme luchtstroom, waardoor je alleen die hoek van de kamer hoeft te verwarmen en de warmtepomp op een lager pitje kan. Het voelt daar dan bijvoorbeeld als 20°C, terwijl het aan de andere kant van de kamer misschien 15°C is, maar daar zitten we niet, dus dat geeft niet.21 Hiermee is het in de kamer gemiddeld zo'n 17,5°C, circa 2,5°C lager dan wanneer je de vloerverwarming zou gebruiken om 20°C te bereiken bij de bank. Hiermee bespaar je dus energie.

Daarnaast zijn bij de vloerverwarming niet alle groepen helemaal dicht te zetten. Als je één kamer wilt verwarmen, verwarm je automatisch ook ruimtes waar je niet bent. Dat maakt het door het gehele huis iets minder koud, maar het is in feite verlies en met kou in ruimtes waar je alleen doorheen loopt valt goed te leven.

6.4. Je hoeft alleen te verwarmen op het moment dat je een ruimte gebruikt

Je kunt met een warmtepomp dus gericht verwarmen qua plaats, maar ook qua tijd. Na inschakelen is het in de luchtstroom van de warmtepomp binnen enkele minuten warm, en zodra je de kamer verlaat daalt de temperatuur snel. Je kunt dus verwarmen alleen als je in de ruimte bent. Als ik op een winterochtend thuiswerk, tref ik een werkkamer met een temperatuur van circa 12°C ('s nachts wordt ons huis niet verwarmd, want dan slapen we). Na inschakelen heeft de warmtepomp typisch 2–3 (maximaal 5) minuten nodig om op gang te komen, dus als ik beneden een kop koffie heb gehaald kan ik in de warme luchtstroom gaan zitten. Daar is het inmiddels behaaglijk, terwijl het om mij heen nog steeds 12°C is. De verwarming werkt hier dus bijna instantaan en doordat je niet uren hoeft voor te verwarmen of de verwarming 's nachts op een laag pitje aan hoeft te laten, bespaar je ook energie. Als ik tussen de middag beneden ga eten, zet ik de verwarming boven uit.

6.5. De vloerverwarming en elektrische kachel kunnen uit

De vloerverwarming gebruikt een elektrische pomp om het water rond te pompen (tegen circa 65W), maar die kan nu uit. In de werkkamer gebruikten we een elektrische kachel (met een rendement van 100% in plaats van 300%) om bij te stoken, maar ook dat is niet meer nodig.

6.6. Je kunt wat extra kleren aantrekken

Ik kleed mij 's winters anders dan 's zomers en trek in de winter een T-shirt, truitje en fleece jack aan. Ook heb ik dikke, lange sokken en lekker warme pantoffels. Dat zorgt ervoor dat de thermostaatinstelling omlaag kan, wat weer energie bespaart. Dit is echter weinig specifiek voor warmtepompen, behalve misschien tijdens de momenten dat de unit 's winters moet ontdooien.

7. Verwijzingen

Wikipedia. 2022a. “Aardgas.” https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardgas.
———. 2022b. “CV-Ketel.” https://nl.wikipedia.org/wiki/Cv-ketel.

Voetnoten:

1

Kraan dicht voor je gaat dweilen.

2

Een zogenaamd multisplitsysteem.

3

Als een systeem 10 jaar of ouder is denk je eerder aan vervangen dan aan repareren.

4

Althans, dat dacht ik te hebben begrepen; ik ben hiervan niet 100% zeker.

5

Maar je kunt je afvragen hoe duurzaam dat is.

6

Bij verwarmen speelt hierbij een rol dat de binnenunits dicht bij het plafond hangen en de warme lucht dus al relatief hoog de kamer in blazen. Daarnaast hangt onze warmtepomp op één punt in de woonkamer+keuken, t.o.v. radiatoren op meerdere punten of vloerverwarming overal.

7

Tip: een ventilator is goedkoop in de herfst.

8

Er wordt immers warmte naar binnen getransporteerd, dus koude naar buiten.

9

Waarbij een deel van de tijd een pruttelend geluid wordt gemaakt, door ons 'hoesten' gedoopt.

10

Als ik het goed begrijp was dit element standaard maar is het verwijderd om kosten te sparen en omdat het de COP omlaag brengt, wat nadelig lijkt.

11

En daardoor niet erg zichtbaar

12

Met name de stookkosten fluctueren nogal, afhankelijk van de buitentemperatuur in de winter. Voor omrekenen tussen kubieke meters gas en energie gebruik ik een verbrandingswarmte van 31,65–35,17 MJ/m3 (Wikipedia 2022a), dus een gemiddelde van 33.41 MJ/m3 ∼ 9.28 kWh/m3.

13

Al geldt de saldering alleen voor het elektrische deel.

14

Hierbij gaat het echter om slechts twee volledige jaren (steeds gemeten van 1 september t/m 31 augustus), waarbij het eerste jaar slechts het begin van de eerste Covidlockdown bevat (van het begin van de lockdown in maart 2020 tot het te warm werd om nog te stoken) en het tweede een volledige en ook koude winter; het verschil tussen de twee bedraagt maarliefst 20%!

15

Hier is de bouw van het huis niet meegerekend, evenals de spullen die we kopen en ons vervoer.

16

Waarbij geleverde en (door de zonnepanelen) teruggeleverde electriciteit over een jaar met elkaar worden verrekend.

17

Merk op dat je zonder prijsplafond misschien tweemaal zoveel voor je energie zou betalen, waardoor de terugverdientijd nog lager zou worden. Een langere terugverdientijd is dus gunstig voor je portemonnee!

18

Het rendement van een warmtepomp wordt geringer als het buiten erg koud is (of, voor koeling, erg heet).

19

Als de kachel ook blaast wordt het rendement iets lager, maar de verspreiding van de warmte in de kamer wel efficiënter.

20

Natuurlijk zijn vloeren en muren geïsoleerd, maar die isolatie is niet perfect, anders zou een eenmaal opgewarmd huis nooit meer afkoelen. De snelheid waarmee warmte naar buiten lekt is evenredig met het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Als het buiten 0°C is, lekt een vloer van 40°C dus 2,7 maal zo veel als een vloer van 15°C!

21

Als je daar wel wilt zitten met dezelfde temperatuur, moet de warmtepomp harder pompen.

Datum: 2022-05-15

Auteur: Marc van der Sluys

Emacs 28.2 (Org mode 9.6.3)